Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Muzeul medieval al Mănăstirii Putna

Muzeul Mănăstirii Putna este poate cel mai bogat și valoros din țară, păstrând multe obiecte de la Ștefan cel Mare, mănăstirea fiind renumită prin tezaurul său de broderii, țesături, manuscrise, argintărie, obiecte de cult.

Muzeul Mănăstirii Putna, reamenajat în anii 1976 și 2004, se afla în partea de vest a incintei, alături de Paraclis. Aici se păstrează o parte din tezaurul artistic și istoric al mănăstirii, constând în manuscrise (Tetraevanghele, Psaltiri, cărți de învățătură, Leastvite, Psaltichii) și broderii realizate în atelierele mănăstirii (epitafuri, acoperăminte pentru sfintele vase, pocrovețe, dvere, valuri de tâmplă, acoperăminte de morminte, veșminte preotești), cărți de cult și de învățătură, odoare bisericești (sfinte vase, cruci ferecate, icoane, cădelnițe, candele), obiecte din ceramică, etc.

Printre odoarele de mare preț se numără icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă, după tradiție, din Constantinopol în 1472 de către Doamna Maria de Mangop, soția Sfântului Voievod Ștefan și craniul Sfântului Ierarh Ghenadie, mare făcător de minuni, ferecat în argint aurit și dăruit mănăstirii de ctitorul ei în anul 1488.

Ultima actualizare: 13:25 | 14.06.2024

Sari la conținut